نگاهی به نمونههای طراحی نورگیر ساختمان از قدیم تا به امروز [۹ ایده جدید]
طراحی نورگیر ساختمان یکی از فاکتورهای مهم معماری و طراحی سازه به شمار میرود. با این حال که طراحی نورگیر سنتی به اشکال قدیمی خود پایبند است، اما طراحی نورگیر مدرن به طور مداوم در حال تغییر و تنوع میباشد. ما در این مقاله قصد داریم به برخی نمونههای حائز اهمیت از نورگیر سازهها و ساختمانها بپردازیم.
اروسی؛ نماد نورگیر سنتی در معماری ایرانی
ما، ایرانیان از قدیم الایام به طراحی نورگیر ساختمان انس گرفتهایم. میتوان شاهد این موضوع در اجرای طرح پنجرههای اروسی (ارسی – اوروسی) بود. با این حال که زمان زیادی از دوران پنجرههای اروسی گذشته، اما، همچنان به عنوان یک ایرانی قادر نخواهیم بود در فضای کم نور، بینور و تاریک بمانیم.
نورگیرها قادرند احساس خانه را به طور کلی تغییر بدهند. و طراحی نورگیر ساختمان جدا از افزودن نور و روشنایی طبیعی، اغراق در بزرگنمایی فضا را به ارمغان خواهد آورد.
تحول در طراحی نورگیر ساختمان از قدیم تا به امروز
شکل و شمایل انواع نورگیر از قدیم تا به امروز دستخوش تغییرات شگرف شده است. اگرچه تا دیروز اروسی به عنوان مهمترین نورگیر سازهها شناخته میشد، اما بعدها پنجرهها به عنوان معمولترین نورگیر ساختمانها مطرح شدند و امروز میتوانیم شاهد بسیاری از فاکتورهای جدید نظیر اسکای لایت و یا آسمان مجازی باشیم که در صدر ایجاد طراحی نورگیر ساختمان قرار گرفتهاند.
نمونههای تحقق یافته از طراحی نورگیر ساختمان
با وجود آنکه نورگیر نمیتواند به المان گرانقیمت ختم گردد، برخی موارد در ابعاد کوچکتر قادر است همان طراحی نورگیر زیبا را ایجاد کند. به عنوان مثال، ساخت یک پنجره بر روی سقف کوتاه میتواند ارتفاع سازه را مرتفع جلوه داده و اوهام حاصل از فضای بیرونی را به ساکنین ساختمان ارائه دهد. و یا آنکه ایجاد یک پنجره بالای تختخواب به شما امکان رصد کردن آسمان و ستارگان را خواهد داد. و زیبایی این موضوع تقریبا غیر قابل اجتناب است. در مقابل، تعبیه یک پنجره بر روی سقف فضای ناهارخوری میتواند لذت میل کردن غذا زیر درختان سر به فلک کشیده را حاصل کند.
این مثالها تنها مفاهیم متعددی از اجرای طراحی نورگیر ساختمان به شمار میروند. و ما قصد داریم به نمونههای عالی و ایده آل از طراحی نورگیر سازه بپردازیم. موارد ذیل راهگشای طراحی نورگیر شما خواهند بود و میتواند ایدههایتان را حتی در ابعاد کوچکتر محقق کند.
نورگیری از آنِ گیاهان
این فقط ما نیستیم که زیر نور آفتاب کامیاب میشویم. گاهی اوقات، گیاهان آپارتمانی بیش از هر موجود زنده دیگری به طراحی نورگیر ساختمان نیاز دارند. یک دریچه کوچک که روی سقف تعبیه شده، قطعا نور وافری به درون فضایتان خواهد تابانید. از سوی دیگر مراقب باشید که رشد بیش از حد گیاهان آپارتمانی سهم شما از نورگیر را به تصرف درنیاورد.
روف لایت
روف لایت نوعی از طراحی نورگیر ساختمان به شمار رفته است. همانطور که از عنوان مشخص است، روف لایت از متعلقات پشت بام میباشد. و به طور معمول بر روی پشت بام و یا زیر شیروانی ایجاد میگردد.
اگر ساختمانتان به قدر کافی مرتفع است، قادر خواهید بود یک پنجره مربع یا مستطیل شکل را روی سقف پشت بام و یا زیر شیروانی تعبیه کنید تا به طور فزایندهای از نور بهره مند شوید.
پنجره سقفی
گاهی اوقات قادر نخواهیم بود سقف را با گزینهای در ابعاد وسیعتر نظیر آسمان مجازی تزئین کنیم. دردسر ساخت و راه اندازی آسمان مجازی و همچنین هزینه گزاف در قبال آن میتواند امری نشدنی به نظر برسد. اما، ایجاد دو پنجره سقفی قادر به خلق یک نورگیر فوق العاده خواهد بود.
این نمونه از طراحی نورگیر ساختمان قابلیت ساخت آسان و هزینه کمتری به دنبال دارد.
مشعل سقفی
حتی اگر فضایتان از پنجرههای متعدد و زیاد برخوردار باشد، ساخت و تعبیه مشعل سقفی قادر است پویایی فضایتان را دستخوش تغییرات وافری کند.
مشعل سقفی یکی دیگر از نمونههای طراحی نورگیر ساختمان به شمار میرود. این سازه سقفی نور خورشید را در نقطهای جمع نموده و آن را به طور مستقیم به مرکز فضایتان میتاباند.
همانطور که مشاهده میکنید، تصویر فوق نمادی از فضای نورگیر کامل میباشد و ته رنگ زرد آفتابی استعارهای نمادین از تابش نور خورشید است. و همه اینها در یک قاب به قدر کافی زیبا و پویا به نظر میرسد.
شیشه سقفی مسطح
شیشه سقفی مسطح که تحت عنوان شیشه سقفی فلت نیز مطرح گردیده است، نوعی ایده آل از طراحی نورگیر ساختمان به شمار میرود.
همانطور که نمونه طراحی نورگیر فوق را مشاهده مینمائید، متوجه بازی انوار خورشید خواهید شد. با وجود طراحی آشپزخانهای که رنگ غالب آن سفید براق است، نور به طور مداوم در حال رفت و برگشت میباشد. انعکاس و بازتابش نور خورشید به عناصر سفید براق میتواند فضا را نورانیتر و بزرگتر جلوه بدهد.
تصاویر بیشتر:
منبع: اتـــاق