آشپزخانهی ارگونومیک

واژه ارگونومی (Ergonomy) از ترکیب دو کلمه یونانی «ergon»، به معنای «کار» و «nomos» به معنای «قانون و قاعده» تشکیل شده است. بیتوجهی به اصول ارگونومیک در طراحی فضاهای زندگی ، میتواند سلامتی انسان را با خطرات جدی مواجه سازد. ارگونومی در عمل به مفهوم تطابق و سازگاری محیط کار، ابزار کار و شرایط کار با تواناییهای جسمی و روانی انسانها میباشد.


ارگونومی اهمیت به ابعاد انسانی و نیازهای انسانی در طراحی فضاست به طوریکه متناسب با ارتفاع یا قد انسان باشد و استفاده از فضا را برای انسان آسان کند در این جا نکاتی برای طراحی ارگونومیک در آشپزخانه مشاهده خواهید کرد:
۱-ارتفاع کانتر حداقل باید ۹۰ سانتی متر باشد.
۲-هواکش باید دست کم ۶۰ سانتی متر بالای اجاق گاز نصب شود.
۳- در آپارتمان ها به دلیل اشراف آشپزخانه به عرصه هایی چون نشیمن و پذیرایی، بخارات و بوی ناشی از طبخ غذا می تواند برای ساکنین منزل آزار دهنده باشد؛ پس برای رفع این مساله وجود یک پنجره یا هواکش (به منظور ورود هوای تازه) و یک هود (برای مکش هوای بالا رونده) بالای اجاق گاز ضروری است.
۴-رعایت مثلث کار در آشپزخانه به معنی قرارگیری سه عنصر اصلی آشپزخانه(یخچال،گاز،سینک ظرفشویی) که نباید مثلث قاعدهای کمتر از ۲/۱ متر یا بیشتر از ۷/۲ متر داشته باشد.



۵-کابینت های دیواری حداقل باید ۳۰ سانتیمتر عمق داشته باشد و ۷۰ سانتیمتر ارتفاع و کابینت زمینی حداقل ۵۳ سانتیمتر عمق نیاز دارد.
۶-برای راحتی و کارایی دستگیرهها، کنترلها و کشوها بایستی با یک دست هم قابلیت عملکرد داشته باشند.



برگرفته از بـــرترینها